top of page

TECHNOLÓGIA

A HSC által alkalmazott ozone-clean technológia a legmagasabb követelményeknek megfelelően képes rövid idő alatt nagy mennyiségű ózont létrehozni, majd a kezelés végén ezt lebontani. Teljesen környezetbarát eljárás, melynek során a vegyszer nélküli tisztítás nagy teljesítményű ipari légtisztító gép segítségével történik. Nem használunk fel semmilyen kemikáliát, klórt, egyéb tisztító, vagy fertőtlenítő szert, csak magát az ózont.  Ez a  "bio" eljárás a fertőtlenítésre használt ózont  - a folyamat végén - visszaalakítja oxigénné.

A szagokat okozó molekulák, vagy a penészgombák spórái hagyományos szellőztetéssel nem szüntethetőek meg, szaguk és káros hatásuk elég gyorsan újra jelentkezik. Az ózon elpusztítja a szagmolekulákat, megszünteti a penészgomba, illetőleg a vírus vagy baktérium jelenlétét. Természetesen a falak nedvesedése esetén idővel a penész sajnos újra jelentkezik, végleges felszámolása csak a kiváltó ok teljes megszüntetésével lehetséges. Amennyiben a szagok, vagy kórokozók csak a tárgyak felületén jelentkeznek, akkor akár egyetlen ózonkezelés is elegendő lehet. Amennyiben a szennyeződés teljesen "átjárta" az anyagot, akkor ismételt ózonkezelés lehet a megoldás.

Az emberek már egészen kis ózonkoncentrációt is szagról megéreznek. A fertőtlenítésre használt ózont a folyamat végén visszaalakítjuk oxigénné, de a tisztítás után az ózon után maradó, a klórhoz hasonló szag érezhető, amely hasonló mint egy uszodában a friss, tiszta, fertőtlenített illat.

Az eljárás során a biztonsági rendszabályok betartása rendkívül fontos, ezért csak olyan személy végezheti az ózonos-tisztítást, fertőtlenítést, aki professzionális ismeretekkel rendelkezik e téren. A tisztítási folyamat végén biztonsági idősáv betartása is szükséges, a normál állapot bekövetkezéséig. Nyilvánvalóan ez függ a tér (terület) nagyságától, az ipari tisztító berendezés alkalmazási idejétől, illetőleg egyéb tényezőktől. Ezek alapján határozza meg a szakember a kezelés tartalmának menetét és időkorlátait.

Egyszerű légtisztító készülékek általában csak szűrik a levegőt, nem képesek elpusztítani a kórokozókat. Azok a légtisztítók, amelyek a fertőtlenítésre ózont használnak, folyamatosan bocsájtanak ki kis koncentrációban ózont, ezért a folyamatosan termelt ózon irritálhatja a légutakat, és egyéb kellemetlen tünetet okozhat. Az általunk használt igen nagy-teljesítményű ózongenerátor nagyon gyorsan állítja elő az olyan magas koncentrációjú ózont, mely valóban elpusztít minden baktériumot, vírust, gombát, szagot. Az ózonos-tisztítás egyik legfontosabb tényezője, hogy mielőbb magas koncentrációban legyen jelen az ózon, viszonylag rövid időtartamig.  A folyamat végén a rendkívül agresszív ózon visszaalakul oxigénné, így biztosítva, hogy semmilyen egészségre káros anyag ne maradjon a helyiségben, és szinte azonnal használatba vehető legyen. Nincs szükség utána hosszas szellőztetésre, így nem kerül be semmilyen újabb szennyeződés, illetőleg nem csökken le a hőmérséklet.

Bizonyos esetekben az ózonkezelést hagyományos tisztítással, fertőtlenítéssel kombinálva kell használni. Ilyen esetek amikor a fertőzést okozó anyag (vér, vizelet, bomló dolgok) porózus szerkezetű felületre jutott, mint pl. autókárpit, szőnyeg, fa, bőr, fal.

A fertőtlenítés az ózonnal olyan eredményes, hogy a mikroorganizmusok nem tudnak immunitást felépíteni, nem úgy, mint ahogy a hagyományos vegyszerekkel szemben ez előfordulhat. Az ózon megbontja a baktériumok sejthártyáját, a foszfolipidek és lipoproteinek oxidálása által. Megakadályozza a gombák sejtnövekedését, a sejtekhez kapcsolódásának akadályozásával pedig a vírusok szaporodása ellen is hat.

bottom of page